Skip Navigation LinksHome > Blog

Blogs van De Open Cirkel

Representeren

Onlangs wisselde ik met iemand van gedachten over ‘representeren’ .

Deze persoon vertelde me dat zij vooral graag representeert omdat ze dan al haar voel-zintuigen optimaal inzet, en dan helemaal ‘uit’ het denken gaat.  

Hoe ik dat zelf ervaar, is dat ik van representantenrollen vooral heel veel inzicht opdoe. Misschien is “doorvoeld” inzicht een juistere term, het gaat veel verder dan inzicht of begrijpen met verstand alleen, allicht omdat je als representant juist van alles voelt van binnenuit. Eigenlijk leer ik zowel van rollen die ik herken uit mijn eigen leven, maar meest van al van rollen die ‘anders’ zijn dan de mijne.

Een paar voorbeelden : Ik  stond ooit voor een vader die heel erg wou dat zijn jongvolwassen kinderen écht uit huis gingen (op een moment in mijn leven dat ik hen loslaten juist heel moeilijk vond), dan voel ik dat vaderenergie heel anders is dan moederenergie, en dat heeft me toen écht geholpen, door dat ‘vadergevoel’ -in het leven dan- terug op te roepen.

Ik kan dan aspecten doorvoelen die ik zelf niet ken..  zo stond Louis ooit representant voor een misdadiger, en een keer voor een godsdienstige sekte, daar spreekt hij soms nog van, hoe dat voelde.. Of het verschil in gevoel als je een overledene representeert die geen rust vindt, een overledene die ‘vergeten’, uitgesloten is, om wie niet gerouwd wordt, of omgekeerd een dode die heel erg gemist wordt, waarvan de overblijver geen afscheid kan of wil nemen, of een dode die ‘écht’ dood is, geëerd, in rust.. zoveel verschillende aspecten, ervaringen die we bij leven niet kunnen meemaken..

Waar ik meest van al van leer is juist als ik die rollen mag representeren waar ik innerlijk een oordeel over heb, vb. daders, misdadigers, enz..  of dichterbij, minder extreem, als ik bijvoorbeeld een moeilijkheid heb met bijvoorbeeld één van de kinderen, dan krijg ik ‘toevallig’ de rol van een kind met dezelfde moeilijkheid, en krijg ik zijn of haar beleving zomaar cadeau..  Daar leer ik van, dat ontroert me, dat doet iets met mij.

Representant zijn helpt me enorm naar meervoudig partijdig zijn, naar het besef dat achter elk gedrag een oorzaak ligt, naar minder oordeel en meer mildheid..

Door Fawzia op 19-mrt-2019

Nog geen reacties