Skip Navigation LinksHome > Gastopstellers > Ervin Molnár: Sprookjesopstellingen, jan 18 / okt 18

Ervin Molnár

De kracht van sprookjesopstellingen

Sprookjesopstellingen
Ervin is als opsteller geschoold in de traditie van Hellinger en later Ruppert. Als ervaren opsteller is hij in 2011 in contact gekomen met sprookjesopstellingen. Hij heeft veel gewerkt in Hongarije en Roemenië/Transsylvanië met familie- en sprookjesopstellingen. Een rijke ervaring die hij graag in Nederland en België wil delen. Hij integreert elementen van het sjamanisme in zijn werk.
Ervin is gespecialiseerd in systemisch werk en psychotherapie. Hij werkt in zijn eigen praktijk als psychosociaal therapeut.
Ervin Molnár
Als je de kracht wilt leren kennen van de oeroude wijsheid van sprookjes en de diepe werking van opstellingen dan is dit een mooie gelegenheid. De in Hongarije uitgekristalliseerde methode van Sprookjestherapie vormt de basis van zijn werkwijze.
Waarom Sprookjes?
De oude sprookjes en volksverhalen passen in een narratieve traditie waarin rondreizende verhalenvertellers aan de leden van een gemeenschap dat sprookje vertelden dat het beste paste bij hun actuele vragen en problemen. De verhalen waren amusant, fantasievol en spannend. De verhalen hadden ook een diepere laag die op onderbewust niveau doorwerkt en zo een helende werking hadden. De verhalenverteller had dus veel wijsheid nodig om met het juiste verhaal te komen en veel kunde om zijn verhaal op een boeiende manier te vertellen.
Later zijn deze sprookjes opgeschreven omdat de traditie van verhalen vertellen in de moderne wereld dreigde te verdwijnen. De gebroeders Grimm zijn hier een bekend voorbeeld van.
Hoe werkt het?
Bij sprookjesopstellingen beweeg je in het veld van het sprookje. Het sprookje geeft een structuur om verschillende kanten van je bestaan te onderzoeken. Binnen de bedding van de groep ga je op reis volgens de route en structuur van het sprookje. Daarbij onderzoek je ondertussen je eigen thema’s. Je kunt je daarbij vereenzelvigen met de ‘held’ in het sprookje. Niet de vraag: "Wie ben ik in het sprookje?" staat centraal maar: "Waar ben ik in het sprookje?". Door de reis van de held zelf te maken heb je de mogelijkheid om je innerlijke, niet altijd manifeste, krachten en innerlijke wijsheid te onderzoeken. Ook kan je je blokkades ervaren die in het sprookje mogelijk verbonden zijn met archetypische figuren als de slechte stiefmoeder, de draak of de boze heks. Deze werkwijze raakt aan diepere lagen in jezelf omdat het je in contact brengt met archaïsche kennis die de oeroude patronen van het bestaan in het alledaagse laten zien.
Wat kan je verwachten?
Een sprookje waarin je je persoonlijke thema’s kunt herkennen. Meerdere opstellingen met de personages en symbolen van het sprookje. Deze geven een andere dynamiek dan familie-opstellingen. Iedere deelnemer krijgt een persoonlijke opstelling.
Plaats CambiArte, Bierbeek (dicht bij Leuven)  - route
Data en werktijden Vrijdag 19 oktober 2018.
10u00 tot 17u00
Organisatie en inlichtingen Louis Hillebrand Louis@DeOpenCirkel.be +32 494 419 661
Fawzia Hanssens Fawzia@DeOpenCirkel.be +32 16 64.98.08
Kosten en voorwaarden Workshop: 97 €.
Soep, koffie en thee inbegrepen, lunch zelf mee te brengen.
Inschrijving is pas geldig na ontvangst van het volledige bedrag.
Maximum 12 deelnemers.
Bij annulering na 15 spetember dient het volledige bedrag betaald te worden tenzij er, in overleg met vzw De Open Cirkel, een vervangende deelnemer gevonden wordt.
De online-inschrijving is gesloten,
voor informatie, neem contact met ons op.